1 op 7 jongeren kampt met depressieve klachten

Eén op de zeven Nederlandse jongeren tussen 15 en 25 jaar kampt met depressieve klachten die gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. Verder geeft één op de twaalf aan dat ze door hun psychische klachten worden beperkt in hun dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC onder ruim 2100 jongeren in opdracht van twintig gezondheidsfondsen.

De organisaties zeggen zich zorgen te maken over het gebrek aan aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en het stigma dat rust op psychische klachten. Volgens hen hebben veel jongeren moeite met de prestatiesamenleving waarin ze opgroeien en de stress die ze door druk op school ervaren. Daarbij komt dat de hulp op het gebied van geestelijke gezondheid voor deze groep onvoldoende is.

Wachtlijsten jeugd-ggz veel te lang

Zo zijn de wachtlijsten in de jeugd-ggz veel te lang. “We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan en het probleem groter en groter laten worden. Jongeren mogen hier niet de dupe van worden”, aldus Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. Veel jongeren vinden het volgens de onderzoekers moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. “Maar liefst 34 procent van de jongeren denken vaak onterecht dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving.”

Bron: BNN/VARA 17 nov 2020