Aantal mensen dat honger lijdt ruim verdubbeld sinds start coronacrisis

Wereldwijd hebben op dit moment zeker 345 miljoen mensen niet genoeg te eten, melden de Verenigde Naties maandag. Dat is een ruime verdubbeling van voor de start van de coronacrisis, toen er 135 miljoen mensen met ‘ernstige voedselonzekerheid’ waren.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) noemt vier oorzaken voor de toegenomen honger. Ten eerste zorgen conflicten voor minder voedselzekerheid, zoals de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld laat zien. Grote hoeveelheden graan kunnen daar het land niet uit doordat de Russische vloot de Zwarte Zee blokkeert. Daarnaast kan de oogst verpest worden door natuurrampen, lijden veel mensen sinds 2020 onder de gevolgen van de coronacrisis en zijn de voedselprijzen wereldwijd sterk gestegen. Het WFP zegt 44 procent meer voor voedsel te betalen dan voor de coronacrisis.

Op dit moment zijn er daarom onvoldoende middelen om aan de basisbehoeften te voldoen van mensen die honger lijden. Het WFP moet door geldgebrek noodgedwongen voedselrantsoenen verkleinen om meer mensen in hongersnood te kunnen helpen.