Aanval op christelijke dorpen in Nigeria kost zeker 140 levens

De aanvallen vonden plaats tijdens het kerstweekend in twintig dorpen in de centraal gelegen Nigeriaanse staat Plateau. De meeste slachtoffers vielen in de regio Bokkos, ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Abuja. Christenen zijn daar wel vaker het doelwit van aanvallen en aanslagen. Die worden in de meeste gevallen uitgevoerd door islamitische Fulani-herders en terroristen van de islamitische extremistische groepering Boko Haram. Gevreesd wordt dat de dodentol nog kan oplopen omdat er nog veel vermisten zijn.

De Nigeriaanse president Bola Tinubu, die dit jaar werd verkozen met beloftes van meer veiligheid, gaf de veiligheidsdiensten opdracht om de hele streek uit te kammen en de daders te arresteren, aldus een officiële verklaring.

Maar de Nigeriaanse directeur van Amnesty International, Isa Sanusi, zegt dat de regering er niet in slaagt om levens te beschermen en gerechtigheid te garanderen in de conflictregio. Soms zeggen ze wel dat ze arrestaties verrichten, maar er is geen bewijs dat ze dat ook echt doen, zei hij. Het schaamteloze falen van de autoriteiten om de bevolking van Nigeria te beschermen wordt langzamerhand de norm.

Bron: Cvandaag / Independent (Engels)