‘Afgeschreven’ fruit plukken voor de voedselbank

Zo’n dertig vrijwilligers waren zaterdagmiddag in het Utrechtse Lopik druk in de weer om appels en peren te plukken voor mensen met een laag inkomen. De Nederlandse Uitdaging, een stichting die zich inzet voor maatschappelijk ondernemen, zette de actie om fruit te verzamelen op voor Voedselbanken Nederland.

Inge Voorhout, manager van de Utrechtse stichting, legt uit dat veel mensen gebruik moeten maken van de voedselbank, terwijl daar een tekort is aan groenten en fruit. “We willen ook gewoon dat deze mensen gezond kunnen eten en die kinderen fruit hebben om mee te nemen naar school”, zegt ze tegen Hart van Nederland.

Fruit blijven hangen

De appels en peren die zaterdag door de vrijwilligers geplukt werden, zijn na de oogst blijven hangen. Fruittelers plukken vaak niet de hele oogst, omdat een deel niet goed genoeg is. “Ze zijn goed om te eten, maar worden niet verkocht aan de winkels. Ze zijn bijvoorbeeld te groot of te klein, maar het fruit is super”, aldus Voorhout.

Daarom heeft de stichting het plan opgezet om de overgebleven appels te laten plukken door vrijwilligers en te schenken aan bijvoorbeeld de voedselbanken. Eén van de vrijwilligers die zaterdag meehelpt, is ook vrijwilliger bij de voedselbank. “We kregen het verzoek om te helpen. Ik vind het goed om dit te doen, want onze klanten zijn er blij mee, en het helpt tegen voedselverspilling. Als we iets van de oogst kunnen redden is dat natuurlijk mooi”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

75.000 appels

De Nederlandse Uitdaging hoopt dit jaar zo’n 75.000 appels te kunnen schenken. “Fruit is simpelweg te duur als je onder de armoedegrens leeft. Door de ‘afgeschreven’ appels te verzamelen, kan er weer fruit worden toegevoegd aan de voedselpakketten voor degenen die hiervan afhankelijk zijn.” De voedselbank zorgt dat alles terecht komt bij de cliënten.

Bron: Hart van Nederland. Kijk hier naar de video.