Boodschappen stelen om je kinderen te kunnen voeden

De stijgende prijzen voor energie en boodschappen, we hebben er allemaal mee te maken. Marianne van den Anker, gemeentelijke ombudsman Rotterdam, hoort zelfs dat moeders boodschappen stelen om hun kinderen te kunnen voeden. De nood voor een plan dat ervoor zorgt dat arme huishoudens niet volledig onderuit gaan, is hoog.

Een filiaalchef van een grote supermarkt bevestigt aan Hart van Nederland dat hij een stijging ziet in het aantal winkeldiefstallen. Ook de voedselbank in Rotterdam merkt dat huishoudens het steeds zwaarder hebben en maakt zich zorgen. Deze stad is momenteel zelfs een van de armste steden van Nederland. Steeds meer mensen maken daar aanspraak op de voedselbank.

“Ik zit zelf met een uitkering en ik heb 20 euro per week over. Ik ging eerst zelf naar de voedselbank, daarvoor in de plaats ben ik er komen werken, zodat ik ook wat kan terugdoen”, zegt Ria Westerholt, vrijwilliger bij de Rotterdamse voedselbank. “Je ziet steeds meer mensen komen, maar het aanbod wordt minder.”

Ombudsman Van den Anker denkt dat je gekke dingen kan doen als je geen grip meer hebt op de situatie “Er zijn schrijnende verhalen van mensen die nog nooit in aanraking zijn geweest met politie en justitie, oude mensen met een AOW, arbeidsongeschikte en mensen die hun leven lang gewerkt hebben, die geen andere uitweg meer zien dan te stelen”, vertelt ze.

Bron: Hart van Nederland