Aparte stichting gaat voedsel inkopen voor voedselbanken

Er komt een onafhankelijke stichting die voedsel gaat inkopen voor de meer dan 170 voedselbanken. Door de coronacrisis komen steeds meer mensen langs bij de voedselbanken, terwijl die minder producten van bedrijven zoals supermarkten krijgen aangeboden.

De nieuwe stichting krijgt de 4 miljoen euro van het kabinet die vorig jaar is vrijgemaakt voor de voedselbanken. Verder willen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Carola Schouten (LNV) nog eens ongeveer 12 miljoen euro uit een Europees fonds volledig besteden aan voedselhulp, schrijven ze aan de Kamer.

Vorig jaar steeg het aantal huishoudens dat aanklopt bij de voedselbanken met 7,2 procent, aldus cijfers van de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBNL). Het gaat in totaal om 37.311 huishoudens. De grootste toename was in de regio’s Amsterdam en Rotterdam.

Het kabinet wil er ook voor zorgen dat voedselbanken op de lange termijn van voedsel verzekerd blijven. Daarom gaat het kabinet samen met VBNL, gemeenten, voedselproducenten, leveranciers en distributeurs kijken naar nieuwe voedselstromen. Het gaat dan om rest- en bijproducten die nu niet geschikt zijn voor de verkoop of voedselbanken, maar op een andere manier wel gebruikt kunnen worden.

Bron: ANP