Bill Gates doneert 20 miljard dollar

Bill Gates maakt 20 miljard dollar (zo’n 19,95 miljard euro) vrij voor de Bill and Melinda Gates Foundation, zodat die zich meer kan inzetten voor de oplossing van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en andere wereldwijde problemen.

De stichting, een van ’s werelds grootste liefdadigheidsinstellingen, wil in 2026 9 miljard dollar uitgeven, zei de 66-jarige multimiljardair woensdag tegen CNN. Dat is 50 procent meer dan vóór de pandemie, toen er jaarlijks bijna 6 miljard dollar naar goede doelen ging. De organisatie richt zich vooral op verbetering van de wereldwijde gezondheid, gendergelijkheid en onderwijs.

Met een geschat vermogen van ongeveer 114 miljard dollar is Gates nu de op drie na rijkste persoon ter wereld volgens de miljardairsindex van Bloomberg. Het grootste deel van zijn vermogen zit in Microsoft-aandelen.

“Ik zal dalen op de lijst met ’s werelds rijkste mensen en uiteindelijk van die lijst verdwijnen”, schreef hij woensdag in een blogbericht. “Het is mijn plicht om mijn rijkdom terug te geven aan de maatschappij en zo levens te verbeteren. Ik hoop dat anderen in mijn positie op dit moment ook zullen opstaan.”