Dit jaar putte de mens de aarde in zeven maanden uit

Op donderdag 28 juli 2022 was het “earth overshoot day”, de dag waarop de mensheid alle grondstoffen die we voor het jaar 2022 ter beschikking hebben, heeft opgemaakt. Alles wat de aarde in een jaar aan grondstoffen en voedsel te bieden heeft, is in minder dan zeven maanden opgemaakt.

Jaarlijks stelt denktank Global Footprint Network de dag vast waarop de mondiale ecologische voetafdruk even groot is als de aarde aan grondstoffen en voedingswaren kan produceren. De voetafdruk laat zien hoeveel broeikasgassen mensen uitstoten, en hoeveel land en water gebruikt wordt voor de productie van voedsel en grondstoffen. De onderzoekers zetten dat af tegen wat de aarde binnen één jaar zelf kan produceren en de CO2-uitstoot die bossen en oceanen kunnen absorberen.

De rest van het jaar moeten we interen op de aardse reserves, zegt het Global Footprint Network. “De aarde heeft veel voorraad, dus we kunnen de planeet wel een tijdje, maar niet eeuwig uitputten”, zegt Mathis Wackernagel van de internationale organisatie voor klimaatonderzoek. Het is net als met geld uitgeven, stelt hij: “We kunnen een tijdje meer uitgeven dan we verdienen, maar op een zeker moment zijn we blut.”

Sinds 1971 komt het moment dat we van de reserves gebruik moeten maken steeds sneller, zegt het Global Footprint Network. Toen was Earth Overshoot Day pas eind december:

Kijk hier voor een duidelijke uitleg van het probleem.