Geef kwetsbaren voorrang bij bezorging boodschappen’

Supermarkten zouden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en kwetsbare mensen voorrang moeten geven bij de bezorging van boodschappen. Daarvoor pleit ouderenorganisatie ANBO bij het consumentenprogramma Kassa.

Het lukt veel mensen niet om boodschappen bezorgd te krijgen omdat bezorgdiensten overbelast zijn. Het is zo druk omdat meer mensen dan normaal boodschappen laten bezorgen wegens het coronavirus. Ook zijn de kosten van bezorgdiensten vaak erg hoog.

“Als zij echt niet terechtkunnen bij de landelijk georganiseerde bezorgdiensten, moeten lokale supermarkten het stokje overnemen en zelf aan huis bezorgen”, vindt ANBO-directeur Anneke Sipkens.

ANBO en Kassa zeggen veel meldingen binnen te krijgen van kwetsbare mensen die al sinds februari vorig jaar moeten terugvallen op familie en vrienden voor de boodschappen. In sommige gevallen zijn die familieleden eigenlijk ook te kwetsbaar om dat te doen.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zou voorrang geven ‘privacy-technisch’ niet mogelijk zijn. Het bureau adviseert mensen hulp te vragen van vrienden of bekenden of anders met buurtgenoten samen boodschappen te doen om zo de kosten te verlagen. “Als het echt niet lukt, zijn er vrijwilligers van het Rode Kruis op wie je een beroep kunt doen”, zegt een woordvoerder tegen Kassa.

Bron: ANP