Gemeenten willen geld Rijk voor opvang niet-rechthebbende

Den Haag, Utrecht en Amsterdam hebben woensdagochtend staatssecretaris Paul Blokhuis gevraagd de opvang voor alle daklozen, ook niet-rechthebbenden, te verlengen gedurende de wintermaanden. De drie zien namelijk geen mogelijkheid om de gehele periode opvang te financieren en daarmee uitvoering te geven aan de wens van de gemeenteraden. Financiële steun van het Rijk is hard nodig om de benodigde noodopvang in het kader van de Coronamaatregelen door te trekken tijdens de wintermaanden, zo geven zij in een gezamenlijke verklaring aan.

De wens van de gemeenteraden komt voort uit het feit dat zij vinden dat opvang bijdraagt aan het voorkomen van gezondheidsproblemen vanwege Covid-19. Ook kunnen hulpverleners op die manier veilige hulp bieden. De gemeenteraad van Amsterdam geeft daarnaast aan dat het op- en afschalen van de opvang voor daklozen lastig uitvoerbaar is bij een (semi)lockdown.

Den Haag heeft, zo geeft de woordvoerster, in ieder geval de opvang voor alle dak- en thuislozen al tot 4 januari verlengd.

Bron: ANP 9 december 2020