Hoe een ex-bendelid vrede sticht in Mexico

Elk jaar wordt het dodental gepubliceerd van Mexicaanse bende-oorlogen. Vorig jaar werd een record gevestigd van 40.863 moorden. Maar onlangs was er goed nieuws. Op 27 februari kondigden 16 bendes in Querétaro City, een stad op 130 km van Mexico City, aan dat zij een vredesakkoord zullen ondertekenen met burgemeester Luis Nava. Ze doen dat in ruil voor nieuwe banen en onderwijsmogelijkheden die het gemeentebestuur wil realiseren.

De drijvende kracht achter dit akkoord is Juan Pablo García, zelf ooit bendelid. Al twee decennia helpt hij kwetsbare jongeren om een betere toekomst op te bouwen, ver van het bendegeweld. ‘Mijn geloof is mijn basis, mijn driepoot’, zei Juan Pablo García tegen het magazine America. Hij liep van huis weg toen hij amper 6 jaar was. Ik heb 13 jaar op straat doorgebracht. Ik werd een misdadiger, verslaafd aan drugs, en sloot me aan bij een bende.

Op een bijeenkomst voor bendejongeren, georganiseerd door het aartsbisdom, had hij een religieuze ervaring die zijn leven omgooide. Ik voelde me voor het eerst geliefd, op 20-jarige leeftijd. Niet lang daarna ging de man voor het aartsbisdom werken met kwetsbare jongeren, vaak bendeleden en drugsverslaafden. De aartsbisschop begreep dat die kinderen eigenlijk gewoon een baan nodig hadden, een salaris, een ziektekostenverzekering, aldus García.

In 2010 begon hij met zijn eigen organisatie, Nacidos Para Triunfar. Deze organisatie zoekt naar werk en opleidingsmogelijkheden om alternatieven te creëren voor de bende-activiteiten. Enkele bedrijven waren bereid om de kinderen op te nemen voor een vormingsperiode van 2,5 maand. Ze konden naar workshops gaan over waarden, verslaving, leiderschap, gevoel van eigenwaarde. Zo leerden ze verantwoordelijkheid en vaardigheden voor een reguliere tewerkstelling.

Bron: Kerknet.be / America