Praten over geldzorgen taboe

Een op de vijf Nederlandse huishoudens heeft financiële problemen, maar daarover praten is nog altijd taboe. Sterker nog: uit recente cijfers van Wijzer in geldzaken blijkt dat leidinggevenden makkelijker met hun werknemers over gezondheidsproblemen en relatiestrubbelingen praten dan over financiële moeilijkheden. Waarom is dit zo’n taboe? En wat kunnen we daaraan doen?

“Mensen schamen zich”, vertelt Clairette van der Lans, projectleider Financieel fitte werknemers bij Wijzer in geldzaken.

“Daarnaast blijkt uit onderzoek dat leidinggevenden in 69 procent van de gevallen denken dat de geldzorgen zijn veroorzaakt door verkeerde keuzes. Mensen met geldzorgen of schulden hebben het gevoel gefaald te hebben, vragen zich af of ze het anders hadden kunnen aanpakken. Ondertussen modderen ze gewoon door en vragen ze vaak pas na jaren om hulp. Niet zelden is het dan al flink uit de hand gelopen.”

Wie geldzorgen heeft en daar hulp bij wil, kan contact opnemen met Schuldhulpmaatje. Gratis hulp en heel discreet. Kijk hier.