Steeds meer gezinnen in financiële problemen door gasprijs

Energiebedrijven merken dat burgers meer en meer moeite krijgen de rekening te betalen. “We zien sinds kort dat automatische incasso’s vaker afketsen”, zegt een woordvoerder van Eneco in de Volkskrant. “Ook stijgt het aantal mensen in een incassotraject.”

Doordat Rusland de gastoevoer naar Duitsland afknijpt, is de gasprijs op de handelsmarkt opgelopen van 90 euro in juni naar ruim 200 euro nu. Huishoudens zullen deze verdere stijging terugzien op hun maandelijkse afrekening. Zeker nu steeds minder Nederlanders een vast energiecontract hebben, met doorgaans veel lagere prijzen, krijgen grote groepen te maken met de nieuwe, veel hogere prijzen.

Eneco kan niet zeggen hoeveel de energierekening stijgt als klanten uit een vast contract komen en naar een variabel contract gaan, omdat de hoogte afhangt van veel factoren, zoals gezinssamenstelling en de mate waarin een woning is geïsoleerd. “Maar we merken dat veel klanten die uit een vast contract komen, schrikken van hun nieuwe bedrag.” Concurrent Vattenfall liet onlangs aan het FD weten dat een stijging van 150 euro naar 550 per maand begin 2023 niet uitzonderlijk zal zijn.

Bron: ANP