Syrië: nauwelijks 2% van de bevolking is nog christen

Sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 heeft tweederde van de christenen, wellicht definitief, het land verlaten.

Door de burgeroorlog die in 2011 van start ging, is het aantal christenen in Syrië dramatisch gedaald tot nauwelijks nog 2% van de bevolking. Bovendien blijven christenen en vooral dan de jongeren die daartoe de mogelijkheid hebben emigreren uit het land.

De emigratie van christenen uit het Midden-Oosten is al langer een zorg. De emigratie is vooral het gevolg van geweld, discriminatie en de slechte levensomstandigheden – ook als gevolg van de maatregelen tegen Syrie, die vooral de gewone burger treffen. Maar in landen als Irak en Syrië is de christelijke minderheid extra hard getroffen. Christenen vertegenwoordigden bij het begin van de burgeroorlog nog 6% van de Syrische bevolking.

De ‘Duitse Vereniging van het Heilige Land’ vestigt er de aandacht op dat de regimeverandering waarop velen ook in het westen hadden gehoopt er niet is gekomen. Recent was er de aardbeving. Dat was voor vele landen een aanleiding om de diplomatieke betrekkingen met de regering van Bashar al-Assad te normaliseren. ‘Het conflict is bevroren aan het front. Het is geen oorlog en het is geen vrede’, zegt Midden-Oostendeskundige Matthias Vogt. Hij meent dat de economische sancties tegen het land misschien meer nog dan de oorlog de emigratie van christenen hebben gestimuleerd. ‘Minderheden zijn altijd bijzonder afhankelijk van stabiliteit. Vooral als ze zich bedreigd voelen door islamisten. Daardoor moeten de lokale kerken in deze regio vaak compromissen sluiten of zelfs tot op zekere hoogte samenwerken met deze regimes om te overleven.’

Bron: Missio Magazin/Katholisch.de