De wet voor arbeidsongeschikten, de WIA, is keihard voor tienduizenden mensen die door ziekte minder kunnen werken. Ze krijgen een extreem lage of zelfs geen uitkering en leven in armoede. Vakbond FNV eist samen met SP, PvdA en GroenLinks een aanpassing.
“We zien veel mensen die in de ellende zitten, van wie het leven geruïneerd is en die in armoede terechtkomen”, vertelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong over de wet voor arbeidsongeschikten.
Drempel is hoog
“Je denkt dat je verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid, maar velen komen uiteindelijk in de bijstand”, ziet Jong. “De drempel voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering is in Nederland extreem hoog.” Met andere woorden: iemand moet een behoorlijke arbeidsbeperking hebben om in aanmerking te komen voor een uitkering.
Concreet: wie voor 35 procent of minder is afgekeurd, krijgt geen WIA-uitkering en wordt geacht te werken. Vaak is dat een beproeving, omdat werkgevers zich weinig inspannen om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te houden of aan te nemen. Meer dan de helft van de mensen die voor 35 procent of minder is afgekeurd heeft geen baan, blijkt uit cijfers van uitkeringsorganisatie UWV. De bijstand is dan het eindstation.