Vijftig ‘voedselbanken’ in één stad: werkt dat?

Naast voedselbanken bieden sinds kort ook het Rode Kruis en diaconale organisaties voedselhulp aan wie financieel klem zit. Richten zij zich allemaal op dezelfde groepen, of weten zij nieuwe groepen aan te boren?

Alleen al in Rotterdam houden zo’n vijftig organisaties zich bezig met voedselhulp voor de lage inkomens. Naast de voedselbank zijn dat onder meer initiatieven van het Rode Kruis en bijvoorbeeld kerken.

Een daarvan is de diaconale stichting Goud van Noord in Rotterdam. De stichting deelt sinds september vorig jaar cadeaukaarten uit voor boodschappen. Inmiddels krijgen zo’n 185 huishoudens twintig tot zestig euro per week, vertelt Gerlinda Robbertsen van Goud van Noord. ‘We kijken per huishouden wat nodig is. We komen ouders tegen die geen geld hebben om luiers te kopen.’ De Rotterdamse stichting haalt onder andere geld op via geldwervingsacties op internet, en werkt samen met het Rode Kruis. ‘Wij hebben het Rode Kruis gevraagd te helpen. Zij leveren drie vrijwilligers en een deel van de cadeaukaarten die wij uitreiken.’

Het Rode Kruis biedt sinds eind vorig jaar voedselhulp in Nederland. Dat doet de noodhulporganisatie via initiatieven op lokaal niveau zoals Goud van Noord. De organisatie is verder actief in Friesland, Utrecht en Noord-Holland.

Lees hier verder.