Voor mantelzorgers bij dementie schreef Dasha Kiper een zelfhulpboek zonder enige hulp, maar wel met veel inzicht en troost. Een aanrader.
De Amerikaanse Dasha Kiper is klinisch psycholoog en begeleidt steungroepen voor mantelzorgers bij de Alzheimer’s Association. Vanuit haar eigen ervaring als mantelzorger en vanuit de verhalen van de mantelzorgers die ze begeleidt, schreef ze het boek “Als het elke dag zondag is: verhalen over dementie, zorgverleners en het menselijk brein”.
Anders dan andere boeken over dementie, staat bij Kiper niet de persoon met dementie centraal, maar wel de mantelzorger. Het gezonde brein van mantelzorgers blijkt niet zo goed toegerust om met het zieke brein van onze naaste om te gaan. Een deprimerende vaststelling? Nee, net verfrissend omdat het elk moralisme vermijdt en tegelijk inzicht en troost biedt. Het lucht op om te beseffen: O, dáárom is het dus zo moeilijk, geen wonder… De opluchting geeft vervolgens weer iets van innerlijke ruimte om met vernieuwde moed onszelf en onze naaste graag te zien.
Zorgen voor een naaste met dementie knaagt aan het gezonde verstand van mantelzorgers. Het is voor mantelzorgers maar moeilijk uit te leggen aan buitenstaanders waarom precies de zorg voor een naaste met dementie hen tot desoriëntatie, vertwijfeling, wanhoop en woede kan brengen. Kunnen ze het ook voor zichzelf niet uitleggen of begrijpen, dan komt er vaak nog een levensgroot schuldgevoel of gevoel van falen bij.
Het boek is te koop bij Bol.com en tal van andere online boekhandels.
Bron: Kerknet. Lees hier hoofdstuk 10 van het boek.