Gemeente Utrecht gaat bewoners financieel extra ondersteunen

De gemeente Utrecht komt met een aantal financiële maatregelen om Utrechters extra te ondersteunen vanwege de stijgende prijzen. De gemeente wil inwoners tegemoetkomen vanwege de grote inflatie en de hoge energieprijzen.

Volgens de gemeente gaat het niet alleen meer om Utrechters die een uitkering krijgen. Ook mensen met middeninkomens en voltijdsbanen dreigen in de problemen te komen omdat ze hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. “Deze signalen, samen met de gierende inflatiecijfers, schetsen een zwart scenario voor dit najaar”, staat in een brief van het college voor B&W aan de gemeenteraad.

De gemeente komt nu met een aantal maatregelen die gelijk ingaan. Zo wordt de aanvullende energievergoeding van 500 euro zo snel mogelijk uitbetaald aan iedereen die eerder al 800 euro energievergoeding kreeg. Daarnaast wordt de bijzondere bijstand voor energievergoeding verruimd. De verruiming houdt in dat inwoners met een inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum ‘zonder draagkracht’ die de eindafrekening van hun energiemaatschappij niet kunnen betalen, hun rekening bij de gemeente kunnen indienen. Het gaat dan dus om mensen die geen spaargeld of ander vermogen hebben om de afrekening op te vangen. Mensen die wel spaargeld hebben of bijvoorbeeld een eigen huis bezitten kunnen het best contact opnemen met de gemeente om na te gaan of ze ergens recht op hebben.

Lees hier verder.