Utrecht heeft met Buurman een circulaire bouwmarkt

Buurman Utrecht is een circulaire bouwmarkt. Dat wil zeggen dat de spullen die je hier vindt, al een keer eerder zijn gebruikt. In plaats van het storten, verbranden of laagwaardig recyclen van restmaterialen, geeft Buurman deze materialen een nieuw leven via de bouwmarkt en de werkplaats. Mensen kunnen hier materialen kopen om die nogmaals te gebruiken. Gebruikte, nog bruikbare materialen zijn hier ook in te leveren. De materialen in Buurman komen van het afvalscheidingstation, sloop of renovatie van panden (urban mining) of houtleveranciers.

De circulaire bouwmarkt Buurman Utrecht moet verhuizen. Het pand op het Hof van Cartesius aan de Utrechtse Vlampijpstraat is te klein geworden. Ver hoeft Buurman Utrecht niet uit te wijken; de nieuwe locatie van de bouwmarkt ligt ook op het Hof van Cartesius, een paar meter verderop. Vanaf januari kan de grote verhuizing beginnen.

Buurman Utrecht is niet alleen een bouwmarkt, maar ook een werkplaats. Buurman Yoep is de workshop Material Driven Design aan het voorbereiden voor 10 collega’s van een afdeling. In de werkplaats kun je als particulier ook gebruik maken van diverse gereedschappen, zoals een afkort-, inval- en decoupeerzaag. In de nieuwe werkplaats komen daar ook een formaatzaag en hopelijk een vandiktebank bij. Hiermee kunnen mensen met twee rechterhanden zelf aan de slag in de werkplaats om meubels, kunst of iets anders te maken. Mensen die zonder begeleiding de plank nog wel eens mis kunnen slaan, kunnen hulp van een Buurman aanvragen of zich aanmelden voor de workshops en cursussen van Buurman Utrecht. Daar leer je op je eigen niveau hoe je met een zaag of een boormachine aan de slag kan.

Bron: DUIC