Utrecht helpt bij ernstige schulden

De gemeente Utrecht wil inwoners met problematische schulden beter helpen en zorgen dat zij sneller uit schuldtrajecten komen. Vanaf 1 juni worden schulden van Utrechters sneller gesaneerd, doordat de gemeente de schulden van inwoners bij verschillende schuldeisers afkoopt. Ook wordt de duur van een schuldtraject ingekort van drie naar twee jaar.

Nu duurt het gemiddeld elf maanden van het moment dat iemand zich meldt bij de gemeente totdat diegene begint met het traject. Dat duurt vervolgens drie jaar. Die elf maanden voortraject, waarin bekeken wordt wat de financiële positie van iemand is en welke schulden en schuldeisers er zijn, wil de gemeente Utrecht verkorten tot twee maanden. En daarna volgt dan een saneringstraject van twee in plaats van drie jaar, is het plan.

Aan het eind van die twee maanden doet de gemeente een schuldsaneringsvoorstel aan alle schuldeisers. Gaan die akkoord, dan neemt de gemeente de rol van schuldeiser over en betaalt de schuldenaar twee jaar lang alleen nog aan de gemeente, die dat geld vervolgens verdeelt over de andere schuldeisers. Na die twee jaar scheldt de gemeente de dan resterende schuld kwijt, als die dan ten minste 1000 euro of minder is. Utrecht betaalt dat resterende bedrag dan nog wel uit aan de schuldeisers.

Lees hier verder.

Bron: NOS