Utrecht zoekt noodopvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne

De gemeente Utrecht is hard opzoek naar locaties waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen zouden kunnen worden. Daarbij wordt gekeken naar bestaande opvanglocaties, maar er wordt ook ‘out of the box’ gedacht. Zo wordt ook opvang in lege kantoorpanden of kerken onderzocht. “We doen daarbij een oproep aan eigenaren van panden in Utrecht die mogelijk geschikt kunnen zijn, zich te melden”, aldus het college van B&W.

Het gaat dan om twee soorten opvang: voor de korte en iets langere termijn. De spoednoodopvang is voor de korte termijn (één tot vier weken) en wordt georganiseerd als zich de komende week al vluchtelingen melden. Zij worden dan opgevangen in hotels en via het informele netwerk in de stad. Zo zijn er bijvoorbeeld kerken die een oproep hebben gedaan aan inwoners om opvang voor gezinnen te regelen.

De tweede vorm van opvang is voor de middellange termijn (drie tot twaalf maanden). De gemeente is momenteel op zoek naar geschikte locaties voor deze noodopvang. Dat moeten rustige en veilige locaties zijn waar aandacht is voor kinderen en gezinnen, en waar mogelijkheden zijn voor dagbesteding. De gemeente onderzoekt voor deze opvang bestaande locaties, maar ook opvang in lege kantoorpanden of kerken wordt bekeken. Eigenaren van panden die mogelijk geschikt zijn, kunnen zich bij de gemeente melden.

Lees hier verder.