Afscheid van dominee Dick Couvée: ‘Zelfredzaamheid is flauwekul’

In de NRC van 11 november 2020 stond een interview met dominee Couvée ter gelegenheid van zijn afscheid van de Pauluskerk in Rotterdam.  Die kerk werd landelijk bekend door zijn voorganger Hans Visser, die voornamelijk drugsverslaafden opving. Toen Couvée in 2008 begon was er van de Pauluskerk weinig over. De meeste activiteiten en medewerkers waren overgeplaatst naar een stichting die verslaafden helpt. De Pauluskerk was een noodkerk geworden.

Couvée en zijn team maakten van de kerk weer een open huis met opvang en maaltijden. Het medisch spreekuur keerde terug. De bezoekersaantallen schoten omhoog. De opening in 2013 van de nieuwe Pauluskerk versterkte die opbloei.

Belangrijke uitspraak van de dominee: Zelfredzaamheid is een woord waar we vanaf moeten, het is volkomen flauwekul en onmenselijk. Grote groepen mensen raken zo op zichzelf aangewezen en die kunnen het echt niet alleen.

Als er iets is dat we van corona hebben geleerd, dan is het wel dat het tijd is voor verandering, zegt Couvée. „Het is alsof de aarde nu zelf ingrijpt en zegt: stop Homo sapiens, dit gaat zo niet langer.” Dat gevoel hebben meer mensen in de stad en de kerk, merkt hij. Door corona zien mensen hoe hele groepen het lastig hebben. „De bereidheid om daar iets aan te doen is enorm”, zegt Couvée. Het is tijd voor een nieuw verhaal.

Lees hier verder.