Caritas en Kerk in Nood helpen slachtoffers aardbeving in Haiti

De katholieke hulporganisaties Caritas International en Kerk in Nood doen een oproep tot solidariteit en financiële steun voor de slachtoffers van de aardbeving van afgelopen zaterdag met een kracht van 7.2 die Haïti, en vooral de regio rond de stad Les Cayes zwaar heeft getroffen. Het hoofdkwartier van Kerk in Nood heeft al meteen na de ramp een bedrag van 500.000 euro vrijgemaakt om tegemoet te komen aan de meest dringende noden. Ook Caritas stuurde medewerkers ter plaatse om na te gaan op welke manier het best dringende noodhulp kan worden verstrekt.

Thor Maeder-Gerber, een medewerker van Caritas International op het terrein bevestigt de alarmerende berichten. De mensen zijn in shock. De talloze traumatische gebeurtenissen lijken de mensen de laatste jaren te achtervolgen. Sinds de aardbeving van 2010 en de orkaan Matthew in 2016 keerde de rust niet meer terug en werd het land keer op keer meer op de knieën gedwongen door een cholera-epidemie, voedselcrisissen, allesverwoestende orkanen, politieke strubbelingen en in juli ook nog eens de moord op president Jovenel Moïse.

Volgens Caritas International moet de bevolking vooral in het door de aardbeving zwaar getroffen zuidwesten van het land een dagelijkse strijd voeren om te overleven: Duizenden gebouwen en woningen zijn verwoest en onbewoonbaar. Ziekenhuizen worden overspoeld door patiënten. Mensen brengen de nacht in openlucht door. En alsof dat niet genoeg is, zorgt orkaan ‘Grace’ met stormwinden en stortregens voor nog meer problemen. De inwoners van de getroffen zone hebben alles verloren. De lokale Caritasafdeling probeert onmisbare hulp om te overleven te verstrekken waar en zo snel als zij kan: tenten, zeilen, eten, drinkwater, hygiënekits ter preventie van corona en cholera.

Bron: kerknet