Paus: ‘Interreligieuze dialoog is weg naar vrede’

Paus Franciscus heeft op de derde en laatste dag van zijn bezoek aan Kazachtstan een nieuwe oproep gedaan tot vrede en opnieuw de waanzin van oorlog aan de kaak gesteld.

Interreligieuze dialoog is meer dan ooit noodzakelijk en vervult een onvervangbare dienst aan de mensheid die ook een eerbetoon is aan de Schepper, zei hij in zijn slottoespraak op het interreligieuze forum, omringd door de president van Kazachstan, grootimam Ahmad Al-Tayyeb van Al-Azhar, rabbijn David Lau en zelfs metropoliet Antoine van Volokolamsk van het patriarchaat van Moskou. Het pad van de interreligieuze dialoog is een gedeeld pad naar vrede en voor vrede. Als zodanig is het noodzakelijk en onherroepelijk, zei hij.

Kort voor de toespraak van paus Franciscus kwam de slotverklaring van het interreligieus forum waarin de religieuze leiders hun gemeenschappelijke inspanningen voor dialoog bevestigen, extremisme, radicalisme, terrorisme en de rechtvaardiging daarvan in naam van een godsdienst, en een agressieve en destructieve retoriek die conflicten en bloedvergieten voeden afwijzen. Ze roepen nationale regeringen en internationale organisaties op om  religieuze groepen en etnische gemeenschappen te beschermen.

Bron: Kerknet