Poolse kerk opent opvangcentra Oekraïners

De mobilisatie door verantwoordelijken van de katholieke Kerk voor de opvang en verzorging van vluchtelingen en gewonden uit Oekraïne, die al voor de invasie van het Russische leger was gestart, draait intussen op volle toeren. Polen deelt een grens van 534 kilometer met buurland Oekraïne. De Poolse bisschoppen vragen hun priesters, religieuzen en parochieverantwoordelijken te laten weten welke parochiefaciliteiten als opvang voor vluchtelingen kunnen dienen en op welke andere manieren zij hulp kunnen bieden.

Ook andere kerkelijke organisaties brengen in rusthuizen en andere gebouwen alles in gereedheid voor de opvang van allicht tienduizenden ontheemden. Vrijdag kondigde Jasna Góra, dat met de Zwarte Madonna een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Europa is, aan dat Oekraïners er welkom zijn in het pelgrimshuis. In de basiliek vinden dagelijks eucharstie- en gebedsvieringen voor de vrede en de bevolking van Oekraïne plaats. De Britse openbare omroep BBC meldde dat op vrijdag 25 februari al een 1.000-tal Oekraïners per trein was aangekomen in de Zuid-Poolse stad Przemyśl. Velen moesten de nacht doorbrengen op veldbedden bij het treinstation omdat alle hotels volgeboekt zijn.

Polen telt ca. 38 miljoen inwoners. Traditioneel onderhoudt het land goede banden met Oekraïne en er werken naar schatting 2 miljoen Oekraïense arbeiders. Poolse functionarissen houden er rekening mee dat er tot 1 miljoen Oekraïners hun toevlucht zoeken in het land. In de gegeven omstandigheden is het ook niet langer mogelijk om alle gezondheidsmaatregelen tegen de coronapandemie na te leven of om alle vluchtelingen een coronatest te laten ondergaan.

Aartsbisschop Stanisław Gądecki van Poznan vraagt aan alle parochies in het land om dit weekend en komende Aswoensdag 2 maart te bidden en collectes te houden voor de vluchtelingen. Die steun komt via Caritas Polen rechtstreeks bij de noodlijdenden terecht. De Poolse kerkleiding vraagt ook financiële steun uit het buitenland om de vluchtelingen, inclusief kinderen, humanitaire en psychologische ondersteuning te bieden.

Bron: Caritas Polen